søndag 12. januar 2014

Pytt i panne





En favorittoppskrift fra boken Mat utgitt av ICA (1998) og Orion Forlag AS (1999)


5 poteter
1 rød paprika
1 gul paprika
1/2 kinakål
1 rød løk
300 g falukorv
1 chorizopølse
(salt og pepper)
1 ss basilikum, hakket


Skrell og skjær potetene i terninger. Skyll, ta ut frøene og skjær paprikaen i terninger. Skyll og strimle kinakålen. Skrell  og hakk løken. Trekk skinnet av falukorven og skjær i terninger. Skjær chorizo i skiver.
Smelt matfett i en stekepanne. Fres poteter og grønnsaker noen minutter på middels varme. Tilsett pølsene og la det fres ca 5 minutter.
Krydre evt med salt og pepper. Dryss basilikum over.
Server pytten rett fra pannen med brød og ost.


Mamma Berits tips:
Jeg forkoker potetene (i terninger) i ca 5 minutter, så går det fortere å steke.
Kinakål kan byttes mor squash, sukkererter eller annen grønn grønnsak......eller bruk i tillegg.
Jeg dropper basilikum.
Timian som krydder til grønnsaker er alltid godt.
Det går utmerket å servere pytten på tradisjonelt vis med stekt egg og syltede rødbeter :)
.





lørdag 11. januar 2014

Jambalaya

 

Dette er en stor porsjon, nok til 6 pers.

1 stor finhakket løk
3 dl ris
6 dl grønnsaksbuljong
1 boks tomater
2 fedd hvitløk
1/2 - 1 ts salt
1 1/2 krm sort pepper
1 krm tørket chili
1 krm tørket timian
1 krm tørket oregano
2 krm tørket basilikum
300 g røkt skinke i strimler
1 grillet kylling
300 g rensede reker


Fres løken. Tilsett ris. La surre noen minutter. Hell i buljong og tomater og alle krydder. Kok sakte i 20 minutter eller til væsken er kokt inn.
Rens kyllingen og skjær i biter. Bland i kylling og skinke. Rekene til slutt.
Rekene må bare så vidt bli varme ellers blir konsistensen som gummi.

Meksikansk suppe


 

Denne oppskriften er publisert i VG.


1 løk, hakket
3 poteter i terninger
1 paprika i biter
3 gulrøtter i terninger
1 hvitløkfedd, hakket
1 - 2 ts tacokrydder
2 ss tomatpuré
1 liter kjøttbuljong
2 - 3 sterke pølser i skiver
1 boks hvite bønner
1 boks mais
1 ss olivenolje
Salt og pepper
4 ss crème fraîche


Stek løk, poteter og gulrøtter i olje, i en stor gryte, i ca 5 minutter.
Tilsett hvitløk, tacokrydder og tomatpuré. Hell i buljongen og la det småkoke i ca 10 minutter.
Tilsett paprika, pølser og mais. La det koke i ytterligere 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Server suppen med 1 ss crème fraîche i hver tallerken når den serveres.

Thaisuppe

 


Fres 1 ts karri + en finhakket vårløk + en halv paprika + en halv finhakket spansk pepper i litt olje.
Tilsett en boks kokosmelk + 1 ss revet fersk ingefær + 4 dl grønnsaksbuljong.
Smak til med saften av en sitron eller lime + salt.
Kok i ca 5 minutter.
Tilsett 2 -3 kokte eller stekte kyllingfileter.



Scones


 

2 dl sammalt hvetemel
2 dl hvetemel
1/2 ts salt
2 ts bakepulver
50 g margarin
1 1/2 dl melk


       
Forvarm ovnen til 220 °C.
Bland det tørre. Rør deretter inn smør og melk til en smidig deig. Kjevle eller kapp den ut til en
ca 2 cm tykk leiv og stikk ut runde scones.
Stek scones midt i ovnen til de er godt hevet og gjennomstekt, i 12 - 15 minutter.

Jordbærmousse


200 g frosne jordbær
3/4 dl sukker
250 g Kesam


Kjøres i foodprocessor

Minestrone



100 - 150 g bacon
1 løk
2 gulrøtter
1 squash
1 fedd hvitløk
1 liter buljong (av grønnsaksbuljongterning)
1 boks hakkede tomater
1 ss tomatpure
1 boks bønner eller kikerter
1 dl pasta
salt og pepper
frisk basilikum
evt parmesan


Skjær bacon i biter. Skrell gulrøtter, og skjær gulrøtter og squash i små terninger. Skrell og hakk hvitløken.
Fres bacon i en gryte. Legg ned alle grønnsaker og fres dem.
Tilsett tomatpure, tomater og buljong.
Tilsett pasta og kok den tid som står på pakken.
La bønnene renne av og tilsett dem.
Smak til med salt, pepper og basilikum.
Server med parmesan og brød!