onsdag 28. november 2007

Ugnsfalu





400g falukorv
1 eple
2 ss sennep
ost
evt ketchup


Skjær snitt i korven. Stikk en eplebåt i hver skåre. Smør med sennep og evt ketchup. Legg osteskiver over slik at det dekker korven.
I en smurt ildfast form. Inn i ovnen på 225 grader i ca 20 minutter.
Server med kokte poteter, potetmos eller makaroner. Ikke glem salat! Denne retten må serveres med noe grønt som lyser opp.

Fiskegrateng




1 pakke frossen torsk
1 pakke frossen hakket spinat
1 – 2 pakker potetmospulver
1 pakke Hollandaisesaus
1 ildfast form
litt smør til formen
salt og pepper


Tin fisk og spinat. Kok fisken nesten ferdig. La spinaten renne av i sil.
Lag potetmos og hollandaisesaus etter anvisning på pakken.
Legg spinat i midten av formen. Salt og pepper.
Legg potetmos rundt kanten. Legg fisken oppå spinaten. Litt salt og pepper.
Tenk på å ikke salte for mye da sausen er salt!
Hell sausen over fisken. Inn i ovnen på 225 grader i 20 – 25 minutter.

Pannacotta




2 1/2 blad gelatin
5 dl fløte
1/2 dl sukker
1 ts vaniljesukker


Bløtlegg gelatin i kaldt vann i ca 5 min. Kok opp fløte og sukker. Ta kasserollen av varmen. Klem ut overflødig vann av gelatinplatene og rør ned dem i fløteblandingen til de har smeltet. Rør ned vaniljesukker.

Hell opp i vannskylte porsjonsglass eller former. La stivne i kjøleskap i minst 4 timer.

Sitronkylling


4 kyllingfileter
2 fedd hvitløk
smør
1 ts salt
pepper
2 ½ dl matfløte
½ buljongterning (høns- eller grønnsaks-)
1 ts rosmarin
revet skall og presset saft av 1/2 sitron
1 dl sorte oliven
½ dl grovt hakket persille

Skjær kyllingfiletene i tre biter på lengden. Skrell og hakk hvitløken.
Stek kyllingen i smør. Smak til med salt og pepper. Bland fløte, buljongterning, rosmarin og sitronsaft i en gryte. Legg i kylling og hvitløk. La koke under lokk i ca 5 minutter. Rør ned sitronskall, oliven og persille.

Quiche Lorraine




Paideig som passer til alle matpaier:
4 dl hvetemel
50 g smør, romtemperert
1,5 dl melk
2 ts bakepulver salt


Bland alle ingredienser og elt sammen til en smidig deig. Kjevle ut deigen på melet benkeplate og legg i en paiform.


Fyll:
2 egg
2 dl fløte
3 dl revet ost
100 g røkt skinke


Stekes i 225 grader i ca 25 minutter til fyllet har stivnet.

Lussekatter


Oppskriften kommer fra Agneta Ekholm i Uppsala.
Til 25 stk lussekatter:

125 g smør
3 dl H-melk
1 pakke safran (0,5 gram)
50 gram gjær
1,5 dl sukker
0,5 ts salt
1 egg
ca 1 liter hvetemel


Til pensling og dekorasjon:
1 egg
rosiner

Finfordel gjær i en bolle. Ha i sukker og salt. Rør til dette er flytende. Ha i safran, og deretter egget. Smelt smør og ha i melken. Varm til fingervarmt, 37 grader, og hell dette over i bollen.Bland forsiktig i melet litt av gangen. Rør lenge - helst med maskin. La deigen være litt klissete ellers blir baksten tørr. Legg plastikkfolie over bollen, og la stå lunt i 1 time.
Ta deigen på benken, kna og del i 5 biter. Del hver bit i fem biter. Rull til ca 2 dm lange ruller og snurr dem til lussekatter eller den fasong du vil (eller den fasong det blir!). Legg under bakeduk og la dem heve i 45 minutter.
Sett ovnen på 250 grader. Pensle lussekatterna med pisket egg, og putt en rosin i hver ende. Stek 5-8 minutter.

tirsdag 27. november 2007

Tacotorsk





600 g torskefilet
2 ½ dl salsa (valgfri styrke)
1 dl tacochips
2 dl revet ost
Sett ovnen på 200 grader.
Legg fiskefileten i en smurt ildfast form.
Hell salsaen over fisken.
Knus tacochipsene lett og strø dem over.
Til slutt legges osten på toppen, og formen får stå i ovnen i ca 25 minutter.
Server med kokt ris og mais.

mandag 5. november 2007

Pepperkaker



Ca 250 stk
300 g smør
5 dl sukker
1 dl sirup
2 dl vann
1 ss malt ingefær
2 ss malt kanel
1 ss malt nellik
2 ts malt kardemomme
1 ss natron
1 ½ l (ca 900g) hvetemel

Rør smør, sukker og sirup. Tilsett vann, krydder og natron. Tilsett mel til en smidig deig. La deigen hvile i plastikkfolie over natten i kjøleskap.
Kjevle ut deigen tynt, og stikk ut kaker.
Stek kakene i midten av ovnen i ca 5 minutter ved 225 grader.