fredag 20. juli 2012

Gifflar/Horn


Fina smörgåsgifflar 24 st
 Ugnstemperatur 225 gr.
 dl= deciliter
 tsk=tesked

50 g jäst
 1 dl vatten
 1 1/2 dl grädde
 1 ägg
 1 tsk salt
 ca 9 dl vetemjöl
 150 g mjukt smör
 Till pensling : ägg

Smula jästen i degbunken och lös upp den i lite av vattnet.
Häll i resten av vattnet, grädde, ägg, salt och nästan allt mjölet.
 Arbeta in det mjuka smöret så snabbt som möjligt. Låt degen vila
 på sval plats ca 1 timme.
 Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar.
Rulla dem till runda bullar. Kavla ut bullarna till runda kakor.
 Skär eller sporra ut 8 trekanter ur varje kaka och rulla i hop dem till gifflar.
 Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på och låt jäsa ca 30 minuter.
 Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn, 225 gr ca 10 minuter.
 Låt svalna på galler, under en bakduk.

Lycka till!

Denne fantastiske oppskriften kommer fra min gode venninne Desiree i Årjäng.

lørdag 24. mars 2012

Tjukkmjølkspanacotta


Tjukkmjølkspanacotta

Panna cotta betyr ”kokt fløte” på italiensk, i denne desserten får tjukkmjølka italienske impulser. Magnus Häggblom laget oppskrifta da han jobbet som kjøkkensjef på Vertshuset Røros.

Jeg liker litt store porsjoner og har forandret litt på oppskriften.
Originaloppskrift og fremgangsmåte  lenger ned på siden.

4-6 porsjoner
1/3 l fløte
1/3 l tjukkmjølk (bruk den tomme fløtekartongen som mål)
1 1/2 dl sukker
1/2 vaniljestang
5 gelatinplater

Originaloppskrift:
8 porsjoner
2,5 dl fløte
2,5 dl Økologisk Tjukkmjølk fra Røros
80 gram sukker
½ vaniljestang
3 gelatinplater
Friske bær eller bærsaus

Legg gelatinplatene i bløt til de er mjuke. Kok opp fløten, sukkeret og vaniljestanga. Unngå å røre i kjelen for da kan væska brenne seg. Sett kjelen til side etter oppkok og kjøl av. Tilsett gelatinplatene og deretter tjukkmjølka. Sil blandinga, hell den i porsjonsformer eller glass og avkjøl. Servér pannacottaen med friske bær eller bærsaus etter fritt valg!

torsdag 22. desember 2011

Julskinka

                                     
                       
Her kommer oppskriften på svorsk. De fleste har også oppskriften på innpakningen. Det kreves en Sverigetur for å få kjøpt julskinka da det meg bekjent ikke finnes sukkersaltede skinker (urøkte!) å få kjøpt i Norge.
Husk samtidig på å kjøpe senap og äppelmos som er et absolutt must til skinkan!
                       
Rimmad julskinka, ca 3 kg
 
Griljering:
eggeplomme, sennep og griljermel
       
1. Sett ovnen på 125°. Legg skinkan med svoren opp i en langpanne med rist. Pakk inn skinken i ovnsfolie. Sett inn en termometer.
2. Bak i ovnen til innertemperaturen er 70°, ca 4 1/2 time. La skinken bli kald. Ta bort nettet och skjær bort svor og fett.
3. Höj temperaturen till 250°. Bland eggeplommer og sennep. Bred blandningen over skinkan. Strø på griljermel. Sett inn skinken i ovnen 10–15 min til den får fin farge.

lørdag 17. desember 2011

Lussebullar


En til lussekattoppskrift! Her er den forrige.


200 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst, gärna för söta degar
½-1 g (1-2 pkt) saffran
½ tsk salt
2 dl strösocker eller vit sirap
1 ägg
900 g (ca 15 dl) vetemjöl
Russin till garnering

Gör så här:

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Stöt eventuellt saffran med 1-2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 40 bitar. Baka ut till lussekatter, kusar, kors, lilja, prästens hår eller nåt annat fantasifullt.
Sett ovnen på 250 grader. Pensle med lett pisket egg, og stek 5-8 minutter.

Eller baka ut som Mammas bullar och fyll med mandelmassa och russin!

Hålkakor



5 dl mjölk
50 g smör eller margarin, rumsvarmt eller ½ dl flytande
50 g (1 pkt) jäst
½ dl sirap
1½ tsk salt
2 tsk anis och 2 tsk fänkål eller 1 msk malda pomeransskal
750 g ( ca 1,4 l)  rågsikt

Gör så här:

Värm mjölken till 37ºC (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3–4 l. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i matfettet och tillsätt sirap, salt och kryddor.Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka ej måttet. Tillsätt mjölet men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 3 minuter med maskin eller ca 6 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 40 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar.Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Tag ev ut hål i mitten.
Lägg kakorna på smorda eller bakplåts- pappersklädda plåtar och nagga dem med en gaffel. Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

P.S. Hålen smakar bäst!

mandag 26. september 2011

Appeltaart i mange varianter
finnes her... og her....

Det kommer snart en norsk versjon...........




søndag 15. mai 2011

Cottage Cheese kake


500 g Cottage Cheese
1/2 dl hvetemel
3 dl melk
2 egg
1/2 dl sukker
1/2 tsk kardemomme

Pisk melk og mel. Pisk så i resten av ingrediensene.
Ha i en smurt form.
Stek i ovnen ved 200 grader i ca 45 minutter.
Server med friske bær eller syltetøy og kanskje litt pisket krem.