lørdag 17. desember 2011

Hålkakor



5 dl mjölk
50 g smör eller margarin, rumsvarmt eller ½ dl flytande
50 g (1 pkt) jäst
½ dl sirap
1½ tsk salt
2 tsk anis och 2 tsk fänkål eller 1 msk malda pomeransskal
750 g ( ca 1,4 l)  rågsikt

Gör så här:

Värm mjölken till 37ºC (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3–4 l. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i matfettet och tillsätt sirap, salt och kryddor.Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka ej måttet. Tillsätt mjölet men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 3 minuter med maskin eller ca 6 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 40 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar.Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Tag ev ut hål i mitten.
Lägg kakorna på smorda eller bakplåts- pappersklädda plåtar och nagga dem med en gaffel. Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

P.S. Hålen smakar bäst!

Ingen kommentarer: