lørdag 17. desember 2011

Lussebullar


En til lussekattoppskrift! Her er den forrige.


200 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst, gärna för söta degar
½-1 g (1-2 pkt) saffran
½ tsk salt
2 dl strösocker eller vit sirap
1 ägg
900 g (ca 15 dl) vetemjöl
Russin till garnering

Gör så här:

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Stöt eventuellt saffran med 1-2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 40 bitar. Baka ut till lussekatter, kusar, kors, lilja, prästens hår eller nåt annat fantasifullt.
Sett ovnen på 250 grader. Pensle med lett pisket egg, og stek 5-8 minutter.

Eller baka ut som Mammas bullar och fyll med mandelmassa och russin!

Ingen kommentarer: